Document.Art…sau o calatorie in jurul lumii

7 10 2010

Ce-ar fi daca pentru o zi, ne-am putea bucura de vraja oraselor europene, am cucerii Alpii si Patagonia, am schia in Chile si am ramane muti de uimire in fata peisajelor salbatice balcanice? Ce-ar fi daca pentru o zi, Africa s-ar releva in toata splendoarea rezervatiilor naturale si am sarbatori Craciunul in Riga, delectandu-ne apoi cu muzica lui Chopin si cu cea a lui Gheorghe Zamfir?

Probabil ca, obositi fiind, ne-am mai trage sufletul din cand in cand la o cafea.. Unde? La Centru Cultural „Ion Manu” din Otopeni, unde „Martorii tacuti” ai Danielei Frumuseanu ne vegheaza de la inaltime iar lumea copilariei lui Chopin ne da mai multe de inteles despre spiritul melancolic al muzicii acestuia.

Astfel a inceput, cu invitati de marca si filme din toata lumea, „Document.Art”, Festivalul International de Film desfasurat la Centrul Cultural „Ion Manu” din Otopeni, intre 30.09-02.10.2010.

Prima zi a fost deschisa de vernisajul expozitiei personale „Martori tacuti”, Daniela Frumuseanu, care se inscrie in curentul post-avangardei construind prin simblourile sale o mitologie proprie. Despre „Martorii tacuti”, artista a afirmat ca este o expozitie care se doreste a fi de concept, in primul rand, si pe urma de tehnica. Veti intra intr-o lume de experimentare a combinatilor de tehnici si o aducere in actul artistic contemporan a vechilor tehnici in care motive stravechi – spirala, crucea si alte motive geometrice cu caracter simbolic se imbina intr-o contributie novatoare impresionanta (dupa Mihaela Varga, istoric de arta, in deschiderea expozitiei).

Tot in prima zi ne-am bucurat si de inaugurarea expozitiei de fotografii „Chopin 2010”, Polonia, realizata de Tv Project.

Proiectiile filmelor au fost deschise de „Calatorie in Palestina”, regia Marcu Beza, 1931, parte a istoriei documentarului turistic romanesc, dar care urmareste si marturiile romanesti in Tara Sfanta si evolutia motivelor etnografice traditionale. Totodata, ne arata ca „mesajul filmului documentar a ramas acelasi, si anume arata locul si indeamna la drum” (Ileana Danalache).

Documentarele aflate in competitie au fost proiectate pana seara tarziu, fiind cuprinse in 3 mari categorii: documentare de arta, ecologice si de turism.

Prima conferinta de presa s-a bucurat de participarea regizorilor Georgia Petrali, (Grecia- Creta, regizoarea filmului “Wrinkles and Dreams”, 2008), Juan Eduardo Ossa (Chile, regizor Come to Feel the Patagonia”,2010),  si Marian Baciu (Romania, regizor „Pan-Gheorghe Zamfir”, 2010) (vezi Video).

Va prezentam mai jos cateva selectii ale documentarelor proiectate in prima zi.

Chopin’s Warsaw

Africa’s Lost Eden

http://gorongosa.net/en/news-event/WorldPremiereofNationalGeographicsAfricasLostEden/world-premier-of-national-geographics-africas-lost-eden

http://vimeo.com/11903518

Chopin’s Warsaw

Wrinkles and Dreams

http://www.muvideo.biz/play.php?vid=531

Riga- 500 Years Later the Christmas Miracle

Vivir del Aire

http://www.promofest.org/films/vivir-del-aire

http://www.fotogramas.es/Blogs/La-vida-es-corta/!Premio!-Vivir-del-aire-de-David-Macian

Wild Balkans

http://www.pbs.org/wnet/nature/episodes/wild-balkans/video-a-hatchling-catches-a-ride/5504/

Eagle Walk Tyrol

Copsa Mica- Povestea unei sperante

Thea
At Your Culture
(Photo by Thea)

 

Advertisements

Actions

Information

One response

7 10 2010
Document.Art…sau o calatorie in jurul lumii - Ziarul toateBlogurile.ro

[…] Document.Art…sau o calatorie in jurul lumii Thu Oct 07, 2010 21:17 pm Ce-ar fi daca pentru o zi, ne-am putea bucura de vraja oraselor europene, am cucerii Alpii si Patagonia, am schia in Chile si am ramane muti de uimire in fata peisajelor salbatice balcanice? Ce-ar fi daca pentru o zi, Africa s-ar releva in toata splendoarea rezervatiilor naturale si am sarbatori Craciunul in Riga, delectandu-ne apoi cu muzica lui Chopin si cu cea a […] […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: