Poveste Balcanica la Cetate- Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara- Editia I, 2010

20 09 2010

Vineri, ziua Bulgariei, a debutat cu o dimineata dedicata Sulinei – oraşul multicultural Sulina a fost prezentat, în diferite ipostaze, cu pesonajele sale pitoreşti in filmele „Porto Franco” de Anca Damian şi „Europolis” deKonstantin Bonev. De altfel, regizorul bulgar  Konstantin Bonev (prezent si el in Port Cetate) a semnat şi filmul„Corespondent de război”, proiectat în aceeaşi zi, seara, in Portul Cultural Cetate.

Taifasurile deja obisnuite de la Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara i-au avut in prim plan pe regizorul Antonio Mitriceski si pe directorul de imagine Vivi Dragan Vasile, care a povestit invitatilor prezenti despre Fundatia Arte Vizuale, ale carei scurt metraje au fost de altfel proiectate in Gara Fluviala- Lucy Castle Hotea (regia Valentin Hotea), Boborul (regia Radu Igazsag), Bricheta lui Fanel (regia Alexandru Andries). FAV(http://www.fav.ro/) este o instituţie non-profit, apolitică şi independentă, înfiinţată în 1992, care ofera sprijin tinerilor cineaşti şi creatori din sfera artelor vizuale, încurajând filmul de ficţiune, documentar şi cel experimental.

Dupa un alt pranz balcanic copios, seara s-a incheiat cu “Povestea cu tantarii si alte istorii”, un film documentar in regia lui Andrey Paounov –  multi-premiat la festivaluri precum Karlovy Vary, Madrid, Barcelona, Sarajevo, Motovun sau Mediawave.

“Picanterii” cinematografice bulgaresti:

Prima proiectie cinematografica: Ruse, 27 februarie 1897, Gheorghi Kuzmic.

Prima sala cinematografica: 1908- Sofia, Moderen Teatar.

Prima filmare: 8 martie 1908- Nunta Maiestatii Sale Regele Ferdinand cu Regina Eleonora.

Primul film de fictiune: 1915- Bulgarul e galant, regia Vasil Ghendov.

Sambata, ziua Albaniei, a debutat cu dezbaterea “Cineastii din Balcani- de la provincialism la Palme D’Or”alaturi de regizorii si producatorii invitati din tarile participante la Festival. Argumente pro si contra au fost aduse atat goanei dupa premii intalnite in toate tarile Balcanice cat si provincialismului, privit ca un “complex al balcanicilor” fata de cinematografia vestica, dar si ca un mod particular de exprimare. Un semnal de alarma a fost tras si fata de dezinteresul tot mai mare al publicului pentru filmele independente si fata de lipsa de cultura cinematografica a spectatorilor (in nici una din tarile Balcanice nu se predau cursuri specializate de  arta cinematografica in scoli).

Proiectia scurt metrajului “Cand se stinge lumina” (regia Igor Cobiliceanski, Moldova) a fost urmata de taifasul cu realizatorii filmului „Nunta in Basarabia”– regizorul Nap Toader si producatorii Dan Ratiu si Dan Burlac, dar ne-am bucurat si de prezenta actorul Constantin Florescu.

Ne-am delectat apoi cu un concert de serenade albaneze si dansuri traditionale, alaturi de invitatii Ambasadei Albaniei, dar si cu delicatese specifice acestei tari, dintre care placinta cu praz si sarmalele cu mamaliga au incantat culinar participantii Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara.

Au urmat scurt-metraje albaneze si discutiile cu regizorii albanezi Piro si Eno Milkani, tata si fiu: tatal, regizorul filmului de seara, “Tristetea Doamnei Schnajder” (la care a lucrat impreuna cu Eno) si fiul, regizor al scurt metrajului “Raiul Abandonat”, proiectat de la ora 18.30.

“Picanterii” cinematografice albaneze:

Prima proiectie cinematografica: Shkoder, 1908- pictorul si fotograful Kol Idromenos.

Prima sala de cinema: 1911, Albania, Korce- la cafeneaua Stema.

Prima filmare: 1903, de catre firma Charles Urban.

Primul film de fictiune: 1954 Albania- Skanderbeg (URSS-Albania,regia Serghei Iutkevici); 1958- Albania-Tana (primul film albanez de fictiune de lung metraj regizat de un albanez- Kristaq Dhamo )

De-a lungul intregului festival ne-am simtit membri ai aceleasi familii, trecand peste nationalitati si diferentele lingivstice, iar degustarile culinare si filmele ne-au adus mai aproape si ne-au reamintit ca suntem la fel, indiferent de unde venim.  Ca urmare, “Nunta in Basarabia”, filmul de inchidere al festivalului, s-a inscris perfect in acest spirit, punctand ideea de toleranta intr-o maniera absolut savuroasa.

Si cum altfel ne puteam lua “la revedere” decat printr-o despartire haiduceasca in spiritul balcanilor! Au fost sacrificati berbeci si pregatiti la protap. Ca la orice curte boiereasca s-a dat cep butoaielor de vin si s-a cantat muzica de petrecere tipica alaturi de Mambo Siria. Cu adevarat, Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara ne-a purtat intr-o saptamana de poveste balcanica la Cetate, cu degustari filmice si arome culinare reamintindu-ne ca pana la urma, suntem cu totii parte a marii familii balcanice..

Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara a fost organizat de Asociatia “Film Romania” (AFR) siFundatia Pentru Poezie “Mircea Dinescu” cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei,Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Consiliului Judetean Dolj, Institutului Cultural Roman, Primariilor Calafat si Cetate.

Cu participarea : NIGHTLOSERS, MAMBO SIRIA, ANTHROPOESIS SOUNDS AND VISIONS (Feerics Biokolective, Caravana, Pontis)

Multumiri Centrului Intercultural Anthropoesis, Muzeului Taranului Roman, Clubului Taranului.

Sponsori: Popeci Motors, Eurolines, QFort, Hotel Panoramic Calafat, Hotel Cetate, 432 Playhouse.

Parteneri Media: Realitatea TV, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, RFI Romania, Jurnalul National, Observatorul Cultural, Unica, Zile si Nopti, Lacasuri ortodoxe, AndemMotionFilms, Bmedia, www.port.rowww.videofil.rowww.cinefan.rowww.uichendist.ro, www.calendarevenimente.ro, www.121.ro

Parteneri Media Locali: TVR Craiova, Radio Oltenia Craiova

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: