A cincea zi FDFAC- Macedonia

16 09 2010

A cincea zi a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara a debutat cu proiectia filmului “Fratii Manaka- pionieri ai cinematografiei balcanice”, productie a televiziunilor publice din Romania (TVR 2- coordonatorul proiectului), FYRO Macedonia (MKRTV) si Albania (RTSH), in cadrul colaborarii  TELE-SEE- Network in Public Broadcasters of South East Europe. Fimul a cuprins imagini de arhiva unice, oferind astfel ocazia unei incursiuni in viata fratiilor Manaka, cei  doi fotografi si cineasti de la inceputurile cinematografiei care au imortalizat momentele inegalabile din viata si obiceiurile comunitatilor din Balcani. Dupa proiectie, coordonator stiintific, dr. Marian Tutui, a oferit sansa invitatilor sa participe la discutiile libere despre incredibilele momente vizuale surprinse de cei doi frati, precum si despre viata acestora.

Au urmat doua scurt-metrajele romanesti, “Pe macara” si  “La drumul mare”, unde a fost prezent pentru o sectiune de Q&A si regizorul acestora, Gabriel Sarbu.

Spectatorii au avut ocazia sa discute si cu regizorul grec Photos Lambrinos iar apoi cu regizorul turc Ismet Arasan despre filmele lor, dar si despre cinematografiile din Grecia si Turcia.

Dupa o masa delicioasa, am asista la proiectia documentarului “The Shukar Collective Project”, binecunoscutul grup muzical romanesc care imbina muzica traditionala Romanes cu muzica electronica. Dupa sesiunea de Q&A cu regizorul Matei-Alexandru Mocanu si DOP-ul David Lee, au fost proiectate doua scurt-metraje macedonene “In Zori” si “Inside”, precum si filmul “O scurta poveste”, in regia lui Radu Igazsag.

Seara ne-a asteptat cu alte delicatese culinare (dintre care placintele cu branza au avut un succes remarcabil), dar si cu o excursie la Manastirea Maglavit, urmate de proiectiile filmelor “Dincolo de lac”, in regia lui Antonio Mitriceski, prezent si el ca invitat in cadrul Festivalului, dar si avanpremiera filmului romanesc “Europolis”, regia Cornel Gheorghita.

“Picanterii” cinematografice din Macedonia:
Prima proiectie cinematografica: probabil septembrie 1897- fotograful Albert Baubin din Salonic si Aranghel Stakovic.
Primii cineasti autohtoni: 1907, fratii aromani Ienache (1878, Avdella-1954 Salonic) si Miltiade Manakia (1882 Avdella-1964, Bitolia)
Primul film de fictiune: 1952, Frosina (regia Vojislav Nanovic)
Primul film color: 1958, Miss Stone (regia Zivorad Mitrovic)
Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: