Miresmele Constantinopolului…

14 09 2010

Miresmele Constantinopolului, aromele cafelei turcesti si delicatesele grecesti au condimentat cea de-a patra zi a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara.

Ziua a debutat cu “Povesti comuniste, vesele si triste” (Romania, documentar) si Bestiar (Romania, documentar), in regia Dianei Deleanu.

Dupa o sesiune de reluari la Mansarda Conacului, participantii au asistat la proiectia documentarului „Povestiri din Ada-Kaleh” (Turcia), in regia lui Ismet Arasan, un film ce reprezinta prima transpunere in limbaj cinematografic a istoriei si povestilor insulei inundate de apele Hidrocentralei Portile de Fier I. Documentarul a fost urmat de discutiile intense intre regizor, spectactori, presa precum si invitatii festivalului.

Delectati culinar cu musaca, tzatzichi si nelipsitul vin, invitatii au fost alintati apoi de miresmele cafelei turcesti si au urmarit proiectia  documentarului Lumea lui Ion B.” (Romania, regia Alexander Nanau) care ne-a amintit ca arta nu tine nici de limitele materiale nici de conditiile politice. Ion Barladeanu, in varsta de 62 de ani, este probabil singurul reprezentant autentic al pop art-ului mioritic, realizand colaje impresionante de mai bine de 20 de ani: „Cea mai mare e arta regizorala. Acuma sunt regizor. Eu sunt Ion Barladeanu, regizor de colaje.”

Seara s-a incheiat cu in Valea Cinematografica cu filmelor Banchet Aniversar sau Balcanii fara Cuvinte” (Grecia-Turica, regia Photos Lambrinos), dedicat centenarului cinematografiei si care reuseste sa reconstituie o poveste unica balcanica printr-un montaj ingenios din scence din filme mute grecesti, romanesti, bulgare, sarbesti si bulgare, si „Miresmele Constantinopolului” (Grecia-Turcia, Regia Tassos Boulmetis).

Incheiem ca de obicei cu „picanteriile” cinematografice, alaturi de apusul spectaculos de soare de pe Dunare:

Turcia:

Prima proiectie cinematografica: Turcia, Istanbul- 1896, la Palatul Yildiz

Prima sala de cinema: 1908- Turcia, Istanbul- primul cinematograf Pathe al romanului Sigismund Weinberg

Prima filmare: 14 noiembrie 1914 romanaul Sigismund Weinberg sau turcul Fuat Uzkinay- Demolarea monumentului Victoriei Yesilkoy

Grecia:

Prima proiectie cinematografica: Grecia, Atena- 1897, sala in Piata Kolokotronis

Primul film de fictiune: 1911, Grecia- Quo vadis Spiridon? (scurt metraj, regia Spyros Dimitrakopoulos)

1915, Grecia- Golfo (lung metraj, regia Costas Bahatoris)

Primul film nud european– 1931- Grecia, Daphnis si Chloe (r. Orestis Laskos)

Advertisements

Actions

Information

One response

14 09 2010
Miresmele Constantinopolului… - Ziarul toateBlogurile.ro

[…] Miresmele Constantinopolului… Tue Sep 14, 2010 22:30 pm Miresmele Constantinopolului, aromele cafelei turcesti si delicatesele grecesti au condimentat cea de-a patra zi a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara. Ziua a debutat cu “Povesti comuniste, vesele si triste” (Romania, documentar) si Bestiar (Romania, documentar), in regia Dianei Deleanu. Dupa o sesiune de reluari la Mansarda Conacului, participantii au asistat la proiectia documentarului […] […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: