Sub insemnul Serbiei…

8 09 2010

..a fost cea de-a doua zi a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara.

Ziua s-a deshis cu doua proiectii ale documentarele antropologice realizate in Albania si Serbia “BALKAN’S DIGEST. Urbanitate balcanica” (Albania, 2008. 30 min) si “SINELE SI CELALALT. Balkan Love Story” (Serbia, 2009. 30 min.), urmate de discutiile libere alaturi de regizorul Ionut Piturescu (premiat in cadrul sectiunii Quinzane des réalisateurs la Cannes pentru “Cautare”) care a venit la Cetate impreuna cu membri ai Centrului Cultural Anthropoesis (centru ce are ca vectori antropologia culturala, artele, ecologia umana si film).

Invitatii s-au adunat apoi la mansarda pentru a vedea o frantura din viata Amfitrionului, surprinsa de Stelian Tanase intr-unul din cele 64 de episoade cu povesti despre Bucuresti, ce urmeaza sa fie lansate in decembrie. Dinescu ’89 surpinde imagini inedite, nedifuzate inca in Romania si filmate de corespondeti straini, precum si interviuri cu persoanele implicate in povestea cu pricina, printre care si amabsadorul Olandei din acel moment. Filmul reconstituie perioada de teroare pe care a trait-o poetul Mircea Dinescu dupa interviul acordat jurnalistului francez Gilles Schiller pentru cotidianul Liberation, in care vorbeste despre regimul dur al dictaturii ceausiste. Despre acest eveniment Gh. Banu afirma “E trista tara care are nevoie de eroi. Mi-am dat seama ca Romania era o tara trista fiindca Dinescu era un erou”.

Publicul a avut ocazia de a sta la taifas in Gara Fluviala si cu invitatii festivalului, Tudor Giurgiu si Anca Puiu, producatorii filmelor “Undeva la Palilula”, respectiv “Morgen”.

Si pentru ca ziua nu a fost doar despre film, ci si despre mancare, arta gastronomica a fost adusa la Cetate de catre bucatarii Tavernei Sarbului de la Turnu Severin. Acestia au povestit vizitatorilor despre cateva lucrui de baza din gastronomia sarbeasca, iar apoi bucatele au fost degustate: o iahnie de fasole de ardei, varza calita la cuptor, turtoi (un fel de mamaliga romaneasca, cu malai si ou care se mananca cu smantana si se foloseste in loc de paine). Placinta cu branza (diferenta dintre cele romanesti si cele sarbesti o face foaia sarbeasca) si dovleac, o tocanita (pesalnita) cu multe legume, sos pucant si carne de porc la gratar. La mare cautare au fost plescavita tipic sarbeasca si carnacorii de porci la gratar.

De la ora 20.00, in Valea Cinematografica au fost proiectate filmele Butoiul cu pulbere (Serbia, 102 min, regia Goran Paskaljevic) si Out of the Present (96 minute, documentar, regia Andrei Ujica).

Seara s-a incheiat cu concertul de muzica balcanica sustinut de cei de la ANTHROPOESIS SOUNDS AND VISIONS (“Feerics Biokolective”, “Caravana”, “Pontis”) care aduce impreuna tineri (macedoneni, sirbi, secui, aromani, romani) , virtuozitati si valori culturale inca prea putin cunoscute, desi reprezentative pentru spatiul sud-est european, avand ca slogan “Together! It’s natural, it’s cultural, it’s possible!” . In acelasi timp, este un proiect muzical-vizual care documenteaza si reaseaza intr-o forma contemporana specificele interculturale ale Europei de Sud-Est, intr-un fusionde ritm, coreografie si foto-cinematografie.

Incheiem prin cateva “picanterii” din cinematografia sarbeasca:

Prima proiectie cinematografica: Serbia, Belgrad- 6 iunie 1986- restaurantul Zlatan Krst- Andre Carre

Prima filmare: Belgrad- februarie-martie 1897 Andre Carre- Promenada pe Kalemeg-dan, Statia de tramvai din Piata Terazie, Muncitori care parasesc fabrica de tigari din Belgrad, Intoarcerea regelui de la Sofia, Sarbatorirea zilei de 22 februarie

Primul laborator de cinema din Balcani- 1911 Serbia, Belgrad- construit de Karl Freund pentru Moderni Bioscope al ziaristului Boja Savic

Primul film color– Documentar 1939- Iugoslavia- Raul Drina (realizator Vladeta Limic, 16 mm)

Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este organizat de Asociatia “Film Romania” (AFR) si Fundatia Pentru Poezie “Mircea Dinescu” cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Consiliului Judetean Dolj, Institutului Cultural Roman,Primariilor Calafat si Cetate.

Cu participarea : NIGHTLOSERS, MAMBO SIRIA, ANTHROPOESIS SOUNDS AND VISIONS (Feerics Biokolective, Caravana, Pontis)

Multumiri Centrului Intercultural Anthropoesis, Muzeului Taranului Roman, Clubului Taranului.

Sponsori: Popeci Motors, Eurolines, QFort, Hotel Panoramic Calafat, Hotel Cetate, 432 Playhouse.

Parteneri Media: Realitatea TV, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, RFI Romania, Jurnalul National, Observatorul Cultural, Unica, Zile si Nopti, Lacasuri ortodoxe, AndemMotionFilms, Bmedia, www.port.rowww.videofil.rowww.cinefan.rowww.uichendist.ro, www.calendarevenimente.ro, www.121.ro

Parteneri Media Locali: TVR Craiova, Radio Oltenia Craiova

Advertisements

Actions

Information

One response

8 09 2010
Sub insemnul Serbiei… - Ziarul toateBlogurile.ro

[…] Sub insemnul Serbiei… Wed Sep 08, 2010 12:41 pm ..a fost cea de-a doua zi a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara. Ziua s-a deshis cu doua proiectii ale documentarele antropologice realizate in Albania si Serbia “BALKAN’S DIGEST. Urbanitate balcanica” (Albania, 2008. 30 min) si “SINELE SI CELALALT. Balkan Love Story” (Serbia, 2009. 30 min.), urmate de discutiile libere alaturi de regizorul Ionut Piturescu (premiat in cadrul sectiunii Quinzane […] […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: