Filme, acorduri culinare si bucate muzicale

6 09 2010

Deschiderea oficiala a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara, Editia I, Balcanii
Redescoperirea Romaniei, o proiectie in premiera mondiala, film, vin, bucate traditionale si multi invitati de seama, astfel a debutat Editia I a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara, Balcanii.

Mircea Dinescu si Masha Dinescu, Amfitrionii Festivalului si-au deschis portile Conacului de la Port Cetate si ne-au intampinat cu savoarea bucatelor traditionale romanesti. Vreme de o saptamana vom fi oaspetii unui festival cel putin inedit care ne va incanta cu proiectii ale unor filme din Balcani, specialitati culinare si muzica traditionala din: Albania, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia, Turcia si Romania.


Mircea Dinescu, presedintele Academiei de Gastronomie din Romania, convins de necesitatea existentei unui asemenea eveniment, afirma:

“Pentru ca prea adesea mireasma Balcanilor s-a asociat cu mireasma prafului de pusca, ne-am gandit ca oarece poduri culturale arcuite peste Dunare ar mai imblanzi memoria noastra ranita de imaginea podurilor de piatra si otel bombardate la inceput de secol XXI. Si fiindca tot se spune ca in Portul Cultural Cetate cocosii canta in trei limbi- romaneste, bulgareste si sarbeste- ne-am contaminat si noi de multiculturalitatea galinaceelor si am purces la punerea pietrei de temelie a Festivalului degustatorilor de Film, Vin si Arta Culinara, sub insemnul Balcanilor.”

Personalitati de marca din lumea culturala romaneasca au fost prezente la deschiderea oficiala a festivalului: ministrul culturii Kelemen Hunor, directorul Centrului National al Cinematografiei, Eugen Serbanescu, directorul Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS)- Constantin Chiriac, directorului Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) si producatorul Tudor Giurgiu, producatoarea Anca Puiu, producatoarea Oana Giurgiu, actrita Maria Dinulescu, regizorul Ionut Piturescu, actorul George Mihaita, actrita Ioana Craciunescu, scriitorul Stelian Tanase si, bineinteles, gazda festivalului, poetul Mircea Dinescu.

Evenimentul a debutat cu inaugurarea „Inger Parc”, o expozitie de sculpturi: „Era un ministru al turismului – si anume – Agathon, care a vrut sa inaugureze Dracula Parc. Eu am simtit atunci un fel de revolta – nu o fi dracu stapan pe Romania, or mai fi si ingeri si am lansat ideea unui parc de statui care urma sa se cheme „Inger Parc”. Am reusit sa aduc 6 sculptori, nu doar romani, ci si din Bulgaria si Serbia, care au lucrat timp de trei saptamani si au iesit ingerii pe care ii vedeti”, a povestit Mircea Dinescu la cocktailul de deschidere.

Despre ideea festivalului a vorbit directorul evenimentului, Constantin Fugasin: „s-a nascut din constatarea ca filme romanesti, atat de premiate, nu sunt vazute de vecinii nostrii din Balcani. Am incercat sa cream acest cadru ca un pretext de a ne cunoaste, de a ne imprieteni, de a pune bazele unor colaborari, unor coproductii. Veti vedea filme si veti degusta din bucatele presedintelui Academiei de Gastronomie din Romania.”

Valea Cinematografica si-a invaluit invitatii cu secvente in premiera mondiala ale filmului „Undeva la Palilula” in regia lui Silviu Purcarete, pelicula aflata inca in post-productie. Dupa film, Tudor Giurgiu, producatorul filmului, a prezentat o parte din echipa, prezenta la proiectie. Producatorul a precizat ca „Palilula nu este satul de la Craiova, nici cel din Bulgaria, ci este Palilula din mintea lui Silviu Purcarete”. Giurgiu a mai adaugat faptul ca filmul va fi terminat in august, anul viitor.

Seara s-a continuat cu proiectia in avanpremiera a filmului „Morgen”, de Marian Crisan, prezentat de catre producatoarea Anca Puiu.

Seara s-a terminat in acorduri culinare si bucate muzicale, asa cum orice seara langa o Dunare de septembrie ar trebui sa se incheie, cu concertului trupei Nightlosers si degustarea bucatelor balcanice pregatite special de organizatori.

Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara – prima editie “Balcanii” va avea cate o zi dedicata unei tari balcanice (Albania, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia, Turcia si Romania). In fiecare zi, invitatii vor avea parte de filme din cate o tara si vor fi serviti cu preparate culinare traditionale din zona respectiva.

Festivalul nu are un caracter competitiv, ci are ca scop cunoasterea si promovarea cinematografiilor balcanice, care au cunoscut in ultimii ani o puternica dezvoltare, recunoscuta de juriile marilor evenimente de gen internationale.

Peste 100 de cineasti din Romania, Albania, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia si Turcia vor fi prezenti in Portul Cultural Cetate in perioada 5-12 septembrie si vor discuta cu publicul prezent despre noi mijloace neconventionale pentru a promova filmele si a atrage mai multi spectatori atat in Romania, cat si in restul tarilor din Balcani.

Haideti sa pornim intr-o calatorie de redescoperire a Romaniei in cautarea experientelor vizuale si culinare pentru ca, asa cum spune Dinescu, „redescoperirea Balcanilor prin film, prin vin si prin mireasma bucatelor traditionale ne va ajuta sa ne redescoperim pe noi insine.”

Inregistrari de la evenimentul de duminica seara puteti urmari pe www.andemmotion.ro si http://www.lacasuriortodoxe.ro

Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este organizat de Asociatia “Film Romania” (AFR) si Fundatia Pentru Poezie “Mircea Dinescu” cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Consiliului Judetean Dolj, Institutului Cultural Roman, Primariilor Calafat si Cetate.

Cu participarea : NIGHTLOSERS, MAMBO SIRIA, ANTHROPOESIS SOUNDS AND VISIONS (Feerics Biokolective, Caravana, Pontis)

Multumiri Centrului Intercultural Anthropoesis, Muzeului Taranului Roman, Clubului Taranului.

Sponsori: Popeci Motors, Eurolines, QFort, Hotel Panoramic Calafat, Hotel Cetate, 432 Playhouse.

Parteneri Media: Realitatea TV, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, RFI Romania, Jurnalul National, Observatorul Cultural, Unica, Zile si Nopti, Lacasuri ortodoxe, AndemMotionFilms, Bmedia, www.port.ro, www.videofil.ro , www.cinefan.ro, www.uichendist.ro, www.calendarevenimente.ro, www.121.ro

Parteneri Media Locali: TVR Craiova, Radio Oltenia Craiova

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: