Incheiere de gala la Sighisoara Film Festival!

28 06 2010

Agitata zi, ce-a de-a 5-a a Festivalului de Film de la Sighisoara, care a inceput cu prezentarea proiectului Imagine Cup, la ora 10.

Imagine Cup este cea mai populară competiție internațională pentru studenții pasionați de tehnologie și artă digitală, în cadrul căreia fiecare participant încearcă să schimbe lumea prin abordarea unora dintre cele mai dificile probleme sociale. Ceea ce începe cu o explozie de inspiraţie şi multă muncă, se poate transforma cu uşurinţă într-o adevărată descoperire în materie de software sau o viitoare carieră. Totodata, proiectul încurajează tinerii să îşi aplice imaginaţia, pasiunea şi creativitatea pentru dezvoltarea unor inovaţii tehnologice ce pot face lumea mai bună.


Aflat la a opta ediţie, Imagine Cup s-a diferenţiat ca o competiţie cu adevărat globală concentrată pe găsirea de soluţii pentru probleme reale ale societăţii. Prin concursul Schimba lumea in 99 de secunde, desfăşurat în cadrul Sighişoara Film Festival, elevii şi studenţii pot face un prim pas în direcţia pregătirii pentru competiţii de talia Imagine Cup.

Sanda Foamete, SNR Manager pentru Audienţă Academică şi Educaţională, de la Microsoft România, a afirmat in cadrul conferintei ca “elevii sunt extrem de creativi. Dacă au o cameră digitală, foto sau video, sunt tentaţi să se joace, făcând filme. Unii dintre ei realizează într-o zi că joaca se transformă în pasiune sau în dorinţa de a urma o profesiune înrudită cu realizarea filmelor, fie de ficţiune, documentare sau jurnalism. Alţii descoperă prin intermediul filmului digital pasiunea pentru dezvoltarea de aplicaţii software. Pe unii dintre aceşti elevi îi susţin profesorii la şcoală, chiar dacă materia film nu este obiect de studiu.”


Ziua a continuat cu workshopul  “Open Chat Microsoft Silverlight destinat caselor de productie de film, in  care, dupa prezentarea tehnologiei Silverlight, s-a discutat despre implementarea tehnicilor in cadrul Festivalul de Film de la Sighisoara.  Intr-adevar, Silverlight e aproape de SF. Iti permite sa navighezi virtual si 3D prin orase si sa vezi live video-uri de la evenimente.

IIS Media Services este o platformă integrată de tip server de livrare de conţinut media peste HTTP, o soluţie pentru furnizarea de conţinut media live în format HD (720p+) sau streaming la cerere. Silverlight este o tehnologie ce permite dezvoltarea aplicaţiilor Web cu conţinut bogat, interactiv şi reprezentare grafica de înaltă calitate. Aplicaţiile pot rula pe multiple browsere (Internet Explorer, Firefox, Safari şi Chrome) şi pe diverse platforme, inclusiv pe dispozitive mobile.

Intre timp, cu ochii pregatiti pentru delectari cinematografice, am pornit spre locul de proiectie sa intalnim Profetul,  “Le Prophet”, marele premiat al Cannes-ului in 2009. A urmat “She, a Chinese”, care a castigat printre altele si Golden Leopard laLocarno in 2009. “Calatoria lui Gruber”, “The Milk of Sorrow” si “Francesca” ne-au tinut in priza pana aproape de ora 21, cand a avut loc festivitatea de inchidere a Festivalului.

Dupa multumirile de rigoare aduse Primariei si Consiliului Sighisoarei, precum si organizatorilor, sponsorilor si presei, publicul a aflat si cine e castigatorul de anul acesta al premiului Imagine Cup oferit de Microsoft, si anume tanara Ana Mares.

Cu toate ca ploua ingrozitor, Piata Cetatii a strans in jurul ei sute de oameni pentru o proiectie deconcertanta,“Le Concert”.

E interesant sa vezi ca privitorii se inversuneaza sa ramana pana la finalul unui film bun, pana si in conditii nu tocmai prielnice. Nu ma refer numai la ploaie sau la barele corturilor amplasate pentru a-i proteja de cinefili de ploaie, bare care imparteau traversau ecranul de proiectie ci si la “fundalul miscator”, adica 2-3 zgomotosi ajunsi la film pentru o bere si cateva discutii decibelice. Da, au fost nervi tensionati, au fost strigate si “Liniste, va rog”, dar a fost si un film ale carui imagini care vor “canta” in imaginatie de fiecare data cand ascultam Tchaikovsky.

Un astfel de film merita a fi vazut nu doar datorita multiplelor premii (Best Music Written for a Film – Cesar 2010) sau a  nominalizarilor ( Best Director, best Editing, Best Writing – Cesar 2010) ci si pentru emotia pe care o raspandeste. Vazand filmul, vei dirija si tu alaturi de Andrei Filipov si vei canta la vioara alaturi de Anne-Marie Jacquet. Dupa ani in care Ceaikovski ne-a incantat auzul, ii putem regasi “Concertul” (“Concertul pt vioara Re op. 35″, “Concertul imposibil”) in imagini. Seara s-a incheiat printr-un al doilea concert, cel al trupei Sensor.

Si asa au zburat 5 zile de film, de film bun, de film premiat. Poate dupa succesul acestui festival putem saluta de-acum incolo “ne vedem la SFF!” sau ne vom nota de pe-acum data Sarbatorii Filmelor Premiate 2011.

Deci, ne vedem la SFF 2011?

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: