SFF DAY 4! Pentru o zi a filmului romanesc!

26 06 2010

Cea de-a patra zi a Festivalului de Film de la Sighisoara a debutat cu scurt-metrajele romanesti – Palmele, Bric-Brac, Nunta lui Oli si Fabulosul Destin al lui Toma Cuzin-, sectiune urmata de discutiile dintre public si invitati. Astfel am aflat ca „Fabulosul destin al lui Toma Cuzin” a inceput ca un proiect pentru facultate, fiind realizat in decursul a 3 ani jumatate si reprezentand o punere in practica a metodei regizorului Jean-Pierre Jeunet, pe care il cunoasteti bineinteles dupa filmul „Le fabuleux destin d’Amélie Poulain”. Chiar daca comparatia titlurilor filmelor spune tot, ne-am bucurat sa vedem o iesire din tiparul minimalist romanesc.

Pescuit Sportiv, Amintiri din Epoca de Aur II, Cealalta Irina si Polistist, adjectiv au delectat publicul pana spre seara, reamintind publicului valoarea filmului romanesc.

Intre timp, invitatii si presa au fost condusi de Tobosar si Austriac, binecunoscutele personaje ale Cetatii Sighisoarei, intr-un tur de poveste prin istoria locului. Cei doi ne-au impresionat cu dedicatia si hotararea cu care promoveaza turismul cultural romanesc. Considera Sighisoara Film Festivalo provocare pentru oamenii aflati intr-o lume bolnava” si cred cu tarie ca doar prin cultura putem fi salvati. Stiu sa salute in 57 de limbi si au impresionat grupurile de turisti lituanieni si japonezi cand i-au salutat chiar pe limba lor.

„Tshto, misto”, asa a fost „Nunta in Basarabia”, ca sa-l citez pe nasul Valeriu, unul intre personajele filmului. Comedia, cum rar se mai face la noi, a fost proiectata de la ora 21.00, fiind aplaudata si ras-plaudata de multimea privitorilor din Piata Cetatii. Ce poti sa vrei mai mult de la un film decat un subiect bine ales, un joc al actorilor impecabil si personaje bine conturate? Evident, o controversa. Si controversa a venit prin inserturile diferentelor dintre romani si basarabeni. O sa aflati din film daca in Basarabia se vorbeste romana sau moldoveneasca, daca sinele de tren ale basarabenilor sunt diferite si daca nuntile lor sunt la fel ca ale noastre.

Conferinta de presa organizata cu ocazia proiectii „Nuntii” ne-a dezvaluit, prin regizorul Napoleon Helmis, si prin actorul Vlad Logigan ca a face film in Basarabia e un proiect indraznet si de multe ori anevoios si ca te poti lovi,ca producator, de o birocratie acerba. Filmul va avea premiera in Romania in septembrie 2010.

“Medalia de onoare” cu Victor Rebengiuc a incheiat onorabil seara.

DAVAI la Sighisoara sa prindeti restul de filme din festival!

Thea,  http://atyourculture.wordpress.com/

Mihai, http://www.andemmotion.ro/

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: