SFF DAY 3 “Viata e complexa si are multe aspecte”

25 06 2010

precum teoria chibritului…cum ca intre 1 si 2 e un spatiu infinit, asa cum intre 2 si 3 e infinit, asa cum intre 3 si patru 4 este? Ei bine, faptul ca am ajuns la SFF se incadreaza in aceeasi teorie. Cand esti la un festival de film, devorezi tot ce poti cu toate ca ai vazut si revazut filmele. In momentele scurte in care dormi, reiterezi proiectiile din ziua respectiva si astfel te afli constant intr-un cine-spatiu, un spatiu cinematografic infinit. E o delimitare aparenta, aceea de a impartirea articolele pe zile, pentru ca de fapt atmosfera de festival nu se incheie nicicand.

A treia zi de festival a debutat cu proiectiile scurt metrajelor premiate la Berlin, Locarno si Oberhausen: Ketamin – regia Carsten Aschman, Believe – regia Paul Wright, Please Say Something – regia David O`Reilly, Nora -regia Alla Kovgan si David Hinton, A Letter to Uncle Bonmee – regia Apichatpong Weerasethakul. Proiectiile au continuat cu sectiunea Romanian Shorts, incheiata cu discutiile dintre public si invitati- Paul Negoescu, Alex Radu (Renovare) si Andreea Gramosteanu (Pentru el).

Au urmat “Cea mai fericita fata in lume”, film pe care il digeri cu greu, dar dupa care te gandesti ca tipologiile personajelor din el sunt pretutindeni, si “Panglica alba”,in regia lui Michael Haneke, care, in ciuda faptului ca era subtitrat doar in franceza si realizat in germana, a avut parte de curajosi care sa-l vada pana la final.

Intre timp, au avut loc si la atelirele de lucru manual din Piata Cetatii organizate de Cloud Factory unde copii au desenat pe plase textile, tot ce le trecea prin minte si au confecționat păpuși și marionete din materiale reciclate și reciclabile. Am urmarit cu entuziasm atelierele, avand si „a view from the tower”.


Tot astazi ni s-a dezvaluit castigatorul competitiei “Schimba lumea in 99 de secunde” dar pe voi va tinem in suspans pana sambata. Membrii juriul competitiei, impresionati de creatiile copiilor talentati, au mentionat ca spera ca multi dintre ei sa isi gaseasca drumul in cinematografie.

Ziua a treia de la Sighisoara Film Festival a stat sub semnul lui In memoriam..Gheorghe Dinica pe care cinefilii l-au revazut in Filantropica – regia Nae Caranfil, in Piata Cetatii, de la ora 21.00. Surprizele serii au fost si prezenta regizorului Nae Caranfil, a Gabrielei Dinica, sotia lui Gheorghe Dinica, si a directorului de imagine,Vivi Dragan Vasile. Au rememorat momentele petrecute alaturi de Maestru, sperand ca la finalul proiectiei sa il regaseasca in public.


Totodata am aflat si un aspect „din culise” de la regizorul: filmul „Filantropica” a ajuns nu doar unul dintre cele mai indragite filme romanesti ci si material educativ folosit de Politie pentru pregatirea campaniei anti-cersatorie initiate acum cateva luni.

Pentru unul dintre cele mai apreciate filme romanesti, aplauzele, hohotele de ras si chicotelile erau de asteptat, dar niciodata am vazut sa o mai mare bucurie la o proiectie de film.

Am memorat replicile savuroase, am ras la zecile de momente si am zambit la replica unui privitor  care, enervat de un alt spectator  zgomotos, i-a spus pe un ton dinician: “gura ca ti-o cos”. Deci Dinica a fost printe noi! Va jur! Era prezent silaba cu silaba, frame by frame. Era acolo si chiar ne-a spus tuturor cand ne-a vazut zgribuliti in fata ecranului:ce tarisoara mica, doar cateva mese”. Si daca tot ne-a amintit ca “mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana”, ne-am intins la final mainile spre cer, aplaudand, in speranta ca vom primi salutul dinician. Si l-am primit. E in Filantropica, este in fiecare rol jucat inca din `63 si in cele peste 60 de filme, zeci si zeci de piese de teatru.


Infriguratii au ramas chiar la proiectia In Memoriam…Gheorghe Dinica, la “Prin cenusa imperiului”.


Teoria chibritului continua si astfel aveti timp infinit sa mai ajungeti la Sighisoara, mai ales ca vineri s-a pregatit un program plin de sport, amintiri, pazit de politisti, condimentat de adjective, ce mai, filme care mai de care mai medaliate (Pescuit Sportiv, Aminitiri din Epoca de Aur II, Politist, adjectiv)

Theodora Luca

http://atyourculture.wordpress.com/

Mihai Andrei

http://www.andemmotion.ro/

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: