Another Planet, regia Ferenc Moldovanyi

24 06 2010

Another Planet este un documentar venit parca de pe o alta planeta. Pentru un documentarist, filmele se desfasoara uneori altfel decat pentru un simplu cinefil. Ajungi sa vezi cu un alt ochi fiecare cadru, gandindu-te la constructia documentarului, la cadrele alese, lumina folosita si in general la toate detaliile tehnice.

Another Planet a fost in cazul meu unele dintre putinele documentare care m-au scos din starea tehnica. Nu documentaristul, nici regizorul din mine nu au vazut acest film. E data aceasta, Omul era atent.

Filmul este construit din povestile catorva copii care traiesc o viata grea, fiind nevoiti sa lucreze de mici pentru mancare si sa duca vieti cu responsabilitati asemanatoare adultilor. Imagini precum copii cautand prin gunoaie sau lucrand intr-o fabrica de caramida sunt ca niste stampile pe retina, te urmaresc mult timp dupa ce filmul s-a incheiat. Povestea unei fete nevoite sa se proestitueze de la opt ani pentru ca a fost data afara din casa este la fel de cutremuratoare.

Te intrebi cum au reusit sa isi pastreze profesionalismul cei din echipa de filmare. Te intrebi daca pe regizor nu l-a coplesit aceasta alta planeta. Iar la Q&A-uri mi s-a raspuns la toate intrebarile. Regizorul spunea ca a avut un plan foarte bine conturat si ca pentru aceste „roluri” selectiile s-au facut pe baza unor criterii stricte (poveste fiecarui copil, expresivitatea fiecaruia). Echipa de filmare nu s-a implicat prea mult in vietile micutilor decat cu ajutoare mici, unele sume de bani sau lucruri de care copii ar fi avut nevoie. Echipa a realizat ca problemele nu pot fi rezolvate doar de ei. Problemele tin de o ordine-dezordine generala a lucrurilor care nu poate fi rearanajata decat prin ajutoare mai mari. De altfel, scopul filmului era de a trage un semnal de alarma asupra problematicii copiilor exploatati iar forurile cu putere sa intervina acolo unde e cazul. Dupa proiectie au fost puse foarte multe intrebari, fapt care atesta ca documentarul a starnit reactii intense.

Va invit sa cautati aceasta „Alta Planeta” pentru ca filmul ne aminteste cat de norocosi putem fi noi, cei cu o copilarie normala.

http://www.another-planet.eu/movies-uk.html

Andem

Advertisements

Actions

Information

One response

1 03 2011
nu conteaza

saraci copii nu merita sa fie tratati asa!!!!
sunt copii
merita sa fie tratati ca toti copii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: