SFF DAY ONE! Eu cand vreau sa nu ploua, nu ploua!

23 06 2010

Marti 22 iunie 2010: S-a dat startul la Sarbatoarea Filmelor Premiate!

Plina de energie si spirit creativ, Echipa AMF s-a lasat purtata de cine-val si a debarcat in gara Sighisoara. Spunem debarcat pentru ca am lasat in spate un Cluj inundat cu drumuri blocate si terenuri acoperite de apa.

Dupa intampinarea primitoare a echipei de Guest Relations de la SFF, am plecat sa luam pulsul cetatii, inainte de deschiderea oficiala a Sarbatorii Filmelor Premiate. Orasul nu era pe moment prea animat, insa steagurile festivalului erau prezente in toate locatiile importante din cetate.

La ora 17, s-a dat anuntul deschiderii oficiale cu surle si trambite:

„Se aduce la cunostinta publica sa va anuntam ca de astazi incepe Sarbatoarea Filmelor Premiate. Am zis! La 20.30 deschiderea oficiala! „Eu cand vreau sa fluier, fluier”, primul film. Al doilea, „Amintiri din epoca de aur I”. Am zis! In fiecare zi, surprize pentru toti copii de la 2 la 99 de ani! In piata cetatii, intrarea libera, moca! Am zis!”

A urmat conferinta de presa (ora 17.30), desfasurata in sala Port.Ro din cadrul Primariei. Au luat cuvantul  Anca Ratiu – reprezentant al Primariei Sighisoara,  Adrian Titieni –  director SFF,  Ioan Lazar  –  director Asociatia Turistica Sighisoara, Emanuel Parvu, actor si regizor, precum si Ana Radulet, PR si Director de Comunicare SFF.

Ce este nou? Pe langa cele doua sectiuni noi prezentate in posturile anterioarePremiantele in Aur la marile festivaluri europene– Cannes, Berlin, Locarno si Oberhausen- si Tara invitata, anul acesta, SFF extinde conceptul de „gala” a celor mai bune filme de peste an, devenind astfel o „sarbatoare a lor”. De aici si accentul pe aspectul necompetitiv al festivalului, fapt ce il diferentieaza de majoritatea festivalurilor si ii confera o identitate proprie.

Sighisoara Film Festival aduce in fata publicului filme care nu au fost proiectate in Romania la cinematograf sau care au fost prezente doar in cadrul festivalurilor, promovand in acelasi timp valul cinematografic romanesc prezent ce nu uita sa isi uimeasca audienta constant cu noi  creatii de valoare.

Totodata acest festival doreste sa puna in valoarea Cetatea Sighisoarei, complementaritatea lor reprezentand un bun stimul turistic, precum si o promovare atat nationala cat si internationala a farmecului acestei cetatii medievale. Dupa cum afirma si Directorul festivalului, Adrian Titieni: “dorim sa invete lumea drumul, sa invete lumea data, oamenii sa fie obisnuiti cu acest gen de manifestare”.

Au fost prezentate informatii si privind editia urmatoare SFF. Astfel anul viitor personalitatea omagiata va fi Stefan Iordache, durata festivalului se va extinde la 7 zile si se doreste proiectarea simultana a filmelor in mai multe locatii.

In ceea ce priveste invitatii, lista include nume precum: Nae Caranfil, Mihai Chirilov, Vivi Dragan Vasile, Ioana Flora, Gabriel Cotabita, Radu Iacoban, Eugen Serbanescu, Mihai Bendeac, Dan Ratiu, Gabriela Dinica, Ferenc Moldovanyi, Geza M. Toth sau Nemes Gyula.

Pana la 20.30 publicul era deja in numar mare in Piata Cetatii. Suc, bere, ba chiar si eugenii, copii, parinti, multi tineri, straini, presa, cameramani, fotografi si invitati rasfirati in multime (am remarcat prezenta lui Mihai Chirilor si Nae Caranfil). Ce mai, atmosfera de festival!

Deschiderea oficiala a stat sub semnul ploii, iar discursurile oficiale s-au terminat repede pentru a da startul filmului de deschidere al festivalului „Eu cand vreau sa fluier, fluier!”. Sub multe umbrele colorate, oamenii au ramas in ploaia torentiala, pentru ca pana la urma, „we are here for the movies, man”, ca sa parafrazez un citat din Almost Famous. Din pacate, echipa filmului nu a putut fi prezenta, participand la un festival la Edinburgh. Filmul dramatic a captat atentia auditoriului pana la final, provocand reactii diverse si aclamat cu aplauzele de rigoare.

Pentru Echipa AMF, filmul, desi vazut la premiera oficiala de la Cluj, proiectat in aer liber, a oferit ineditul orei tarzii si farmecul Cetatii Sighisoara. Si pana la urma chiar si ploaia a uitat de noi iar spectatorii au ramas sa savureze in hohote de ras cea de-a doua productie romaneasca „Amintiri din epoca de aur I”.


O zi incheiata cu succes pentru SFF, cu adevarat o Sarbatoare a Filmelor Premiate”.

Asteptam ziua 2, cu noi locatii de proiectie, filme si invitati!

A raportat pentru voi de la SFF,

Thea

At Your Culture!

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: